Konsten att uppnå Självkänsla

Det här med självkänsla är en svår nöt att knäcka. Vi vill vara andra än vi är, och många av oss kan inte vara nöjd med den man är. Men när tycker man om sig själv egentligen? Hur vet jag att jag har en stark självkänsla? 

Många av oss har förebilder. Många av oss beundrar dessa människor för deras kärlek till sig själv, till deras positiva självkänsla. Men vad många av oss inte vet är att denna "positiva självkänsla" kan vara en täckmantel för en negativ självkänsla. Vi bygger nämligen så lätt upp en fasad för vårt verkliga jag, för att vi har en inre självbild att leva upp till. Vi vill inte vara den vi tror att vi är, utan vi vill vara någon som andra kan se upp till. En förebild för andra.

Så vem kan bedöma någon annans självkänsla? Jo, ingen. Det är bara du själv som vet hur du känner dig inombords och vilka tankar och bilder du lever med. Vi måste främst se till oss själva och våra egenskaper och fokusera på dem, annars kan vi inte gå vidare och vara en medmänniska.

Du är unik, och det finns bara en av dig.

Men hamna inte uppe bland molnen, utan var medveten om dina svagheter. Men gör dem till positiva medvetenheter. Du kanske inte kan sjunga, men du är grym på fotboll. Du måste inse att du kan inte ha alla egenskaper i världen. Du har egenskaper som många andra inte har. Fokusera på det, och väg inte det negativa tyngre än det positiva.

Du kanske inte har storlek 34 i kläderna, utan storlek 42. Kanske dina fötter är lite väl stora, och dina öron för små. Men du har ett vackert leende och dina tänder är perfekta - Se det!  
Du kanske inte ser någonting på dig själv som du anser är vackert. Men du är medveten om att människor inte behöver ha ett attraktivt utseende för att vara vacker. Du vet så mycket mer här i världen för att inte döma männiksor efter deras utseende.

Du är vacker.

Fråga dig själv: vem är jag? istället för vem vill jag vara? Vill du finna dig själv, eller vill du vara kvar i det omedvetna? Börja med att rannsaka sig själv innan du rannsakar andra. Och se dig själv med klara ögon, istället för med osäkra.

Förr eller senare kommer du att finna dig själv, och du kommer få uppleva en trygghet du inte visste fanns.


Du är du och du är älskad.





Du vet väl om att du är värdefull
Ingemar Olsson

Du vet väl om att du är värdefull
Att du är viktig här och nu
Att du är älskad för din egen skull
För ingen annan är som du

Det finns alltför många som vill tala om
Att du bör vara si och så
Gud Fader själv, han accepterar dej ändå
Och det kan du lita på

Du vet väl om att du är värdefull ...

Du passar in i själva skapelsen
Det finns en uppgift just för dej
Men du är fri att göra vad du vill med den
Säga ja eller nej

Du vet väl om att du är värdefull ...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0